Det kan være sin sag at være rytter, når man har en hest, der pr. natur er lidt urolig og nervøst anlagt. Særligt visse hesteracer er nervøst anlagte, og her ser man typisk araberheste som nogle, der kan fare i flindt over det mindste. Gallopheste og travheste er også nogle, der får adrenalin i blodet, når de sanser, at der er konkurrence i luften, og her tjener adrenalien til at de præsterer meget bedre. Det kan derfor være en yderst fin ting, at hesten er opstemt og lettere nervøs, men det kan også kamme over og blive en anstrengende og decideret dårlig sag for helbredet og rytterens trivsel og velbefindende i samarbejdet med hesten. Hvad gør man så, når det kammer over og man gerne vil have beroliget sin hest? Det ser vi nærmere på her, hvor vi kommer ind på et særligt bemer dækken og klokker, der virker beroligende og healende på hesten.
Et dækken med strøm i
Har du mon nogensinde hørt om et bemer dækken med strøm i? Det kan lyde lidt science fiction agtigt, og bestemt ikke rart. Men det er kun inden man lægger det på hesten, at man tilslutter det noget strøm og dernæst lægger man det på hesten, hvor det stimulerer alle de små blodkar (kapilærer) hos hesten. Det har den effekt, at det virker beroligende på det parasympatiske nervesystem, ligesom det virker afstressende, sårhealende og giver hurtigere restitution til hesten efter anstrengelser ved for eksempel konkurrencer, turridning i skoven og military og jagt. Det såkaldte bemer dækken er ideelt, når du skal deltage i konkurrencer med din hest, hvor den har brug for noget beroligelse inden stævnet, eller når den er nervøs ved at gå op i en hestetrailer.
Klokker med strøm i
Der findes også klokker med strøm i, efter samme princip som bemer dækkenet. De kan tages på hesten, hvis det har sår i koderne, på underbenet eller i hasen, og her fungerer det som sårhealing, restituering og behandling af disse sår. Der skal blot sættes strøm til klokkerne et par timer forinden, så husk at lade dem op i god tid inden du skal bruge dem. Har du en hest, der går udenfor det meste af året, for eksempel en islænder, kan der være mange små sten, mudder, jord, grene og andet, der generer dens hove og koder og sætter sig fast og skaber betændelse, sår eller rifter. Her er disse klokker ideelle at anvende på hesten, så dens sår healer hurtigere og den restituerer hurtigere. Hav altid disse klokker ved hånden, så du ikke tilkalder dyrlægen hver gang, din hest har et lille sår eller rift.
Søg altid dyrlæge ved tvivl
Du skal selvfølgelig altid søge dyrlæge hjælp ved tvivl, for det kan jo være, at din hest har en mere alvorlig lidelse, som skal opereres eller have antibiotika eller andet af dyrlægen. Det kan også være, at den skal tilses af dyrlægen flere gange, hvis det er noget mere alvorligt, Men spørg gerne din dyrlæge, hvis du er i tvivl om noget.